Avui he assistit a una taula de debat sobre EMPRENEDORIA I NOVES TECNOLOGIES en el marc del 1r Sitges Network.tic, organitzat per PIMETIC. Malgrat que el nom de la taula parlava de noves tecnologies, ha estat més aviat un debat sobre l’EMPRENEDORIA en general. Ha estat molt bé i hi havia bons ponents, amb bones idees. Aprofito per agrair a PIMETIC la bona organització i qualitat de la sessió.

Comencem?  Un emprenedor és un empresari que posa en marxa una idea nova de negoci.  O sigui un empresari, amb totes les connotacions, drets i deures. Aquesta primera idea és clau, doncs molts dels conceptes que relacionaré a continuació són d’aplicació als empresaris no emprenedors. Què és un empresari no emprenedor? Doncs aquell  que no posa en marxa una idea nova de negoci.

Què ens cal per emprendre, per posar en marxa una idea bona de negoci?

1) Una idea nova de negoci, i millor si és bona (encara que ara no sé definir l’adjectiu “bona”, potser vol dir original, potser innovadora, potser necessària, … potser no és possible definir “bona”)

2) Una gran capacitat de treball. En la pràctica: hores disponibles per dedicar-si, moltes; un entorn familiar comprensiu, col·laboratiu, implicat, …

3) Un bon equip. Estem com abans, què vol dir “bo”? Doncs aquí si m’atreveixo a definir-ho: serà bo si és adequat per posar en marxa la idea nova de negoci.  He anat al meu diccionari Rancés i he trobat que adecuado vol dir precisament això: “a propósito para algo“.  El diccionari català el deu tenir la Karen amagat entre els seus llibres d’estudi.

…i la ponent no ha dit res més. Però si n’hi ha més, n’hi ha un d’important, el quart requeriment:

4) Recursos, i millor si són abundants. Aquest requeriment fa referència a “la pasta”, perquè amb “pasta” s’adquireix o es lloga qualsevol recurs. O sigui, que cal disposar d’un capital monetari (del capital d’hores ja n’hem parlat). Capital monetari pot ser en forma de compte bancari, o bé amb altres negocis o ocupacions que ens permetin mantenir-nos (i mantenir la família qui la tingui) i adquirir bens o serveis.

Fins aquí, teniu clar les 4 coses essencials per ser emprenedor?

Altres conceptes importants a tenir en compte:

a. Actitud adequada: no et regalaran res, estigues disposat a aconseguir-ho tot.

b. Capacitats multidisciplinàries: hauràs de contractar, dirigir personal, portar una comptabilitat, …. hauràs de fer de tot, i a això se’n diu ser multidisciplinari (de moltes disciplines)

c. Capacitat creativa: com la idea és nova, anirà generant situacions noves, problemes nous, … tot nou. Caldrà un grau important de creativitat per anar superant aquestes novetats que es presenten.

d. Risc: tot té un risc a la vida, però ser emprenedor en té molts més. Doncs res, a assumir-los. Personalment tinc una forma d’afrontar els riscos que m’ha anat molt bé a la vida, la compartiré amb tu. Si el que pots guanyar és important i el que pots perdre és assumible, llavors endavant, assumeix el risc.

e. Auto-disciplina: la direcció del procés és teva, ningú més l’ostenta, has de ser disciplinat. Com allò que diu el Pep Guardiola de llevar-se ben d’hora, ben d’hora.

f. Sacrifici: hauràs de sacrificar algunes coses per tenir-ne d’altres.

g. Perseverança: hauràs de ser perseverant. Està molt lligada a l’auto-disciplina. Hi ha una dita que m’agrada molt: ” Déu, dóna’m serenitat per acceptar el que no puc canviar, dóna’m força per canviar el que puc, i també la saviesa per conèixer la diferencia.” Doncs, més que força, el que Déu t’ha de donar és perseverança.

… i per acabar amb els conceptes clau…

h. L’èxit: que de ben segur el tindràs si tens en compte tots els altres conceptes.

Fins aquí un resum del que s’ha parlat.  Ha estat bé, no només per emprenedors, els empresaris també n’han de treure profit. Per cert, un autònom és un empresari. I el que més m’ha fet reflexionar: CAL INCORPORAR PERFILS QUE SUPERIN ELS NOSTRES CONEIXEMENTS, MILLORS QUE NOSALTRES, SENSE POR. Amb la situació soci-econòmica actual no ha de ser difícil.. – Xavi Roca Vilalta

Anuncios

»

  1. vilamatica dice:

    […] Conceptes clau pels emprenedors […]

  2. jordigonzlez dice:

    Gràcies Xavi pels teus comentaris… esperem poder-te trobar a la següent edició i a d’altres esdeveniments que estem plantejar-nos fer (us informarem convenientment)…

    I a títol personal… espero que un dia poguem seguir parlant “en directe” d’emprenedoria, noves tecnologies, i qualsevol altra tema interessant 😉

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s