Aquest mes de juny he assistit a un curs de IT Governance, subvencionat pel Ministeri d’Indústria,  impartit per New Horitzons (Barcelona). Aquí teniu més dades: Programa.  L’horari no era massa atractiu: tardes de 18:00 a 21:30, però el sacrifici ha valgut la pena. Com ara porto jo la nena a l’escola de bressol, la Karen no va posar problemes a l’horari.

Sóc del parer de que sessions de formació sempre aporten alguna idea que t’empeny a posar-la en pràctica en les següents setmanes. Doncs bé, en aquest cas sembla que el canvi portarà mesos. Estic davant d’un canvi en el paradigma de la direcció de la informàtica. El curs de IT Governance és una proposta clara de revolució en la gestió, un crit a fer coses noves. En resum, donem la volta a la truita i anem a fer les coses bé, per créixer.

Només pretenc donar-vos unes pinzellades del més significatiu d’aquest nou paradigma. En primer lloc: ELS 5 FOCUS DE DECISIÓ EN EL GOVERN DE LES TIC:

 1. Principis TI. S’explica per si sol, però sovint els oblidem. O potser mai els hem definit.
 2. Arquitectura TI. Conjunt de dades i processos clau del negoci.
 3. Infraestructures TI. La ferralla?
 4. Aplicacions. Els sistemes d’informació: administració, operatius, comercials, …
 5. Inversions TI. Portfolio d’inversions, doncs es classifiquen en 4 tipus… No us dic més.

Inversions (entre parèntesis: conceptes cap als que s’orienta la inversió):

 1. D’INFRAESTRUCTURA (Integració empresarial, flexibilitat, reducció de costos marginals, reducció costos TI, estandarització)
 2. TRANSACCIONALS (reduir costos, incrementar rendiment)
 3. INFORMATIVES (Major control, més informació, més integració, millora de la qualitat, cicles de producció més ràpids)
 4. ESTRATÈGIQUES (Procés d’innovació, innovació de productes, avantatge competitiva, renovació en la prestació de serveis, posicionament al mercat)

Han d’estar equilibrades, que no vol dir el 25% cada una, tan sols equilibrades.

 

I en segon i darrer lloc: BONES PRÀCTIQUES EN EL GOVERN DE LES TIC. Malgrat que apuntaré a aspectes propis del contingut del curs, no me’n puc estar d’enunciar-vos-les:

 1. Coneixement i familiarització per part dels directius de l’empresa (organització) del sistema de govern de les TIC. Les regles del joc les ha de conèixer qui dirigeix.
 2. Sistema de comunicació efectiu. Hem d’explicar el sistema de govern a tothom (RRHH inclosos)
 3. Implicació de la direcció sènior de l’empresa en aquells comitès dels que formen part. Implicació vol dir això: implicació, no només participació. No sé si m’explico…
 4. Aquest és molt bo: precisió en la definició d’objectius.
 5. Les empreses (organitzacions) que segueixen l’excel·lència operativa (control de costos) per sobre de la diferenciació en el seguiment del client, o el lideratge del mercat, no acostumen a tenir un elevat rendiment en matèria de sistema de govern de les TIC. Les excepcions són aquelles en les que la direcció sènior prové del mon de les TIC (enginyers TIC)
 6. Percentatge d’excepcions a l’arquitectura TI rebels, és a dir que no han passat per l’aprovació del comitè d’arquitectura, ha de ser mínim.  Dit d’una altra manera, si una solució no està homologada en l’actual arquitectura, però és estratègica, cal fer el que sigui per encabir-la, homologar-la. No podem permetre “bolets” en el nostre espai TIC.
 7. Nombre de canvis en el propi sistema de govern mínim. No podem canviar contínuament les regles del joc. I si és necessari, potser el sistema en si no està ben dissenyat.

Què us sembla? Apa, a treballar que tenim feina !. – Xavi Roca Vilalta

Anuncios

Un comentario »

 1. vilamatica dice:

  […] IT Governance (un nou paradigma en el govern de les TIC) […]

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s